FUNDACJA BENEFIT SYSTEMS

Fundacja Benefit Systems powstała z chęci niesienia pomocy dzieciom i młodzieży w Polsce znajdującym się w wyjątkowo trudnej sytuacji życiowej i materialnej. Staramy się pomagać dzieciom z pieczy zastępczej, czyli wychowankom państwowych i rodzinnych domów dziecka – wspierać ich start w dorosłość, potrzebę samorozwoju i chęć do zdobywania wiedzy. Angażujemy się również w inicjatywy na rzecz poprawy losu dzieci krzywdzonych oraz dzieci chorych i niepełnosprawnych. Szczegółowe cele działalności Fundacji zawarte są w naszym Statucie.

Realizując projekty Fundacji, staramy się, w miarę możliwości, docierać do beneficjentów zarówno ze wsparciem psychologicznym poprzez np. warsztaty, grupy wsparcia czy świetlice terapeutyczne jak i wsparciem finansowym, organizując doszkalanie zawodowe, stypendia dla studentów, wyjazdy wakacyjne i remonty mieszkań dla usamodzielniającej się młodzieży.

Zależy nam, by docierać ze wsparciem do osób potrzebujących w sposób jak najbardziej bezpośredni. Chcemy, by nasze projekty niosły za sobą nie tylko pomoc materialną, ale także pozytywną zmianę społeczną dla jak największej grupy dzieci i młodzieży. Jednocześnie chętnie współpracujemy z doświadczonymi partnerami – fundacjami i organizacjami – których cele działań i wyznawane wartości są zbieżne z naszymi.

Fundacja Benefit Systems jest prywatną inicjatywą fundatorów: Jamesa Van Bergha (założyciela spółki Benefit Systems) i jego żony, Agnieszki Van Bergh. Nie jest fundacją korporacyjną spółki Benefit Systems SA. Zespół Fundacji tworzą osoby pracujące na co dzień w Grupie Benefit Systems, które zostały obdarzone zaufaniem fundatorów, by wspólnie z nimi współtworzyć i realizować projekty Fundacji.