WSPARCIE MŁODZIEŻY W USAMODZIELNIENIU

Dla młodzieży opuszczającej instytucje opieki zastępczej czas usamodzielnienia i wchodzenia w dorosłe życie jest bardzo dużym wyzwaniem. Podopieczni potrzebują wielowymiarowego wsparcia w procesie przygotowania się do opuszczenia placówki i rozpoczęcia samodzielnego życia. Jedną z fundacji, która poprzez swoje programy stara się zapewnić kompleksową pomoc młodzieży z pieczy zastępczej na ich drodze do dorosłości, jest Fundacja Robinson Crusoe.

„Wehikuł Usamodzielnienia” to autorski program tej Fundacji działający w kilkunastu miastach w Polsce. Wehikuły to lokalne grupy usamodzielnienia liczące około 15 osób, w ramach których młodzież spotyka się co dwa tygodnie i uczestniczy w różnego rodzaju warsztatach, grach i szkoleniach. Zajęcia prowadzone są przez doświadczoną kadrę mentorów przeszkolonych przez Fundację Robinson Crusoe i pozostających pod stałą opieką superwizora. Spotkania uczą młodzież, jak radzić sobie w świecie dorosłych, a więc m.in. jak dobrze komunikować się z otoczeniem, dbać o trwałe więzi międzyludzkie, współpracować w zespole, stawiać sobie cele w życiu i dobrze planować swój czas, a także od strony praktycznej – jak zarządzać domowym budżetem, przestrzegać prawa, załatwiać sprawy w urzędach, poruszać się na rynku pracy czy dbać o zdrowie.

Dodatkowo, uczestnicy Wehikułów mogą zrealizować „Kontrakt Robinsona”, czyli otrzymać  finansowanie indywidualnie dobranego kursu lub sprzętu, który przyczyni się do ich rozwoju zawodowego. Warunkiem uzyskania takiego wsparcia jest aktywne uczestnictwo w Wehikule oraz wcześniej zrealizowany wolontariat na rzecz społeczności lokalnej – co uczy młodzież, że aby coś dostać, należy również dać coś od siebie. Członkowie Wehikułów mają także możliwość odbyć staż zawodowy w zaprzyjaźnionych firmach oraz wziąć udział w Letnich i Zimowych Warsztatach Robinsona (12- lub 7-dniowych wyjazdach rekreacyjno-praktycznych, wspomagających naukę samodzielności).

Więcej o Wehikule Usamodzielnienia i innych programach Fundacji można znaleźć tutaj.

W ramach współpracy w roku szkolnym 2018/2019 Fundacja Benefit Systems finansuje działanie Wehikułu Usamodzielnienia w Sieradzu oraz realizację 24 Kontraktów Robinsona w ramach Wehikułów funkcjonujących w całej Polsce. Wsparliśmy również finansowo Letnie Warsztaty Robinsona w roku 2018.

Fundacja Robinson Crusoe

Pomoc dorastającej młodzieży z pieczy zastępczej w zdobyciu wiedzy i umiejętności potrzebnych w dorosłym życiu. Wsparcie procesu usamodzielnienia poprzez indywidualne podejście do nastolatków i otoczenie ich opieką doświadczonych mentorów.

Rok szkolny 2018/2019

Podopieczni Fundacji Robinson Crusoe – młodzież w wieku 16-21 lat.
•    15 uczestników Wehikułu w Sieradzu,
•    24 osoby realizujące Kontrakt Robinsona,
•    44 uczestników Letnich Warsztatów Robinsona.

Rok szkolny 2018/2019:

•    Wehikuł Usamodzielnienia w Sieradzu – 37 600 PLN