POMOC DZIECIOM KRZYWDZONYM

Wsparcie dla dzieci krzywdzonych i ich najbliższych, podopiecznych Centrum Pomocy Dzieciom, które prowadzi Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę. Projekt skierowany jest do dzieci – ofiar przemocy i wykorzystywania, oraz do ich opiekunów prawnych i bazuje na sprawdzonych praktykach wypracowanych przez ekspertów FDDS. Realizowane działania dotyczą pomocy psychologicznej, psychiatrycznej, edukacyjnej i socjalnej świadczonej dzieciom, które doświadczyły różnych form przemocy. Są to m.in. programy pracy grupowej i indywidualnej z dziećmi z zespołem stresu pourazowego i traumą, wsparcie socjalne i edukacyjne rodzin, w tym rodzin zastępczych oraz indywidualne programy wsparcia edukacyjnego dzieci w sytuacjach kryzysu i zaniedbania.

Od kwietnia 2018 roku Centrum Pomocy Dzieciom w Warszawie ma swoją nową siedzibę przy ul. Przybyszewskiego na Bielanach. Nowa placówka to więcej przestrzeni niż dotychczas, urządzonej według najwyższych światowych standardów. Dzięki temu możliwe będzie zwiększenie skali działań oraz kompleksowa pomoc jeszcze większej liczbie podopiecznych – wszystko w jednym budynku, do którego nasza Fundacja także dołożyła swoją "cegiełkę".

W ramach projektu wsparcia Centrum Pomocy Dzieciom, w czasie wakacji w 2018 roku odbywały się warsztaty dla młodzieży pod tytułem: „Jak radzić sobie ze stresem”. Spotkania odbywały się 2 razy w tygodniu przez 2 miesiące i uczestniczyło w nich 19 podopiecznych Centrum w wieku 13-17 lat. Miały one formę grupy psycho-edukacyjnej, w ramach której młodzież brała udział w zajęciach arteterapii, socjoterapii, dogoterapii, pracy z ciałem i zajęciach tanecznych. Warsztaty cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony uczestników i okazały się pomocne w terapii i wspieraniu prawidłowego rozwoju nastolatków, dlatego Centrum Pomocy Dzieciom planuje ich kontynuację.

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę

Dajemy dzieciom sile jpg

Zapewnienie dzieciom ofiarom przemocy oraz ich rodzinom dostępu do bezpłatnego korzystania z pomocy psychologicznej i psychiatrycznej oraz ze wsparcia edukacyjnego i socjalnego.

2 lata – od września 2016 do października 2018 roku.

Dzieci krzywdzone i ich rodziny – podopieczni Centrum Pomocy Dzieciom w Warszawie.

Od listopada 2017 do października 2018 roku – 300 000 PLN
Od września 2016 do sierpnia 2017 roku – 300 000 PLN

Zdjęcia zostały wykonane przez fotografa Macieja Krügera.