ŚWIETLICA W KOSZALINIE

W ramach projektu Fundacja finansuje utworzenie i działalność nowej świetlicy środowiskowej dla dzieci i młodzieży w Koszalinie. Placówka wsparcia dziennego prowadzona jest przez Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w ramach Programu Umacniania Rodziny. Pracownicy Świetlicy SOS pracują z rodzinami wytypowanymi przez ośrodki pomocy społecznej, aby podnieść ich kompetencje wychowawcze, walczyć z uzależnieniami, bezrobociem, wyuczoną bezradnością i aktywizować je społecznie. Program Umacniania Rodziny to nie tylko pomoc dla dzieci i rodzin, ale także budowanie lokalnych społeczności oraz ich wrażliwości na prawa dziecka. Placówka w Koszalinie ma docelowo w ciągu 3 lat wspierać około 150 dzieci i młodzieży. Stowarzyszenie ma również nadzieję na rozpoczęcie działań wspierających rodziny w okolicznych miejscowościach, co pozwoli na dotarcie z pomocą do dzieci w środowiskach wiejskich i zwiększenie liczby beneficjentów do około 300 osób.

Wspieranie rodzin w sytuacjach kryzysowych, zwiększenie szans na wychowanie dzieci w rodzinie biologicznej i zapobieganie sytuacjom pozbawienia rodziców praw rodzicielskich.

Od kwietnia 2017 do grudnia 2018 roku.

Rodziny z Koszalina i okolic zgłoszone do programu.

Od stycznia do grudnia 2018 roku – 278 440 PLN

Od kwietnia do grudnia 2017 roku – 144 029 PLN