TELEFON ZAUFANIA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY

Fundacja wspiera finansowo działanie Telefonu Zaufania dla Dzieci i Młodzieży 116 111, prowadzonego nieprzerwanie od 2008 roku przez Fundację Dajemy Dzieciom Siłę. Dzieci i młodzież mają mniej życiowego doświadczenia oraz umiejętności radzenia sobie z problemami niż osoby dorosłe. Towarzyszące problemom poczucie osamotnienia, niemocy, często lęk przed ujawnieniem wstydliwej tajemnicy, potrafią skutecznie zniechęcić młodych ludzi do proszenia o pomoc osób, które znają. W takich sytuacjach, często dla nich krytycznych, mają możliwość telefonicznie lub internetowo skontaktować się - anonimowo i bezpłatnie - ze specjalistami z telefonu zaufania. Telefon działa codziennie w godzinach od 12:00 do 2:00 w nocy; średnio co 2 minuty odbierane jest połączenie od dziecka. Od początku funkcjonowania telefonu zarejestrowano ponad 1,1 miliona połączeń telefonicznych i 46,5 tys. e-maili od dzieci i młodzieży.

W związku z wydłużeniem czasu obsługi telefonu zaufania oraz zwiększoną liczbą stanowisk, od 2018 roku możliwe jest wsparcie większej liczby osób potrzebujących pomocy. Zakup nowego sprzętu i infrastruktury został sfinansowany przy wsparciu naszej Fundacji.

Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę

Dajemy dzieciom sile jpg

Pomoc dzieciom i młodzieży w trudnej sytuacji życiowej i w sytuacjach kryzysowych oraz przeciwdziałanie problemom społecznym (przemoc w rodzinie i grupie rówieśniczej, uzależnienia).

Od sierpnia 2017 do grudnia 2018 roku.

Dzieci i młodzież korzystający z telefonicznych i internetowych porad specjalistów z telefonu zaufania.

Koszt Projektu

Od stycznia 2018 do grudnia 2018 roku – 345 000 PLN
Od sierpnia 2017 do grudnia 2017 roku – 300 000 PLN

Zdjęcia zostały wykonane przez fotografa Macieja Krügera.