ŚWIETLICA PRZY CENTRUM POMOCY CUDZOZIEMCOM W ŁOMŻY

Wsparcie działań Centrum Pomocy Cudzoziemcom w Łomży oraz zapewnienie codziennego funkcjonowania Świetlicy dla dzieci i młodzieży z rodzin cudzoziemskich. W ramach działań Centrum, rodziny będące pod opieką Fundacji Ocalenie otrzymują bezpłatną i kompleksową pomoc psychologiczną, socjalną i prawną – w tym związaną z procedurą ubiegania się o status uchodźcy. Dzięki współpracy z mentorem międzykulturowym, rodziny mogą również liczyć na wsparcie w codziennych wyzwaniach związanych z życiem w kraju o obcej kulturze, takich jak: załatwianie spraw w urzędach, kontakt ze służbą zdrowia, szukanie mieszkania czy poruszanie się na rynku pracy. Istotną częścią funkcjonowania Centrum jest również nauka języka polskiego dla dorosłych.

Przy Centrum działa Świetlica dla dzieci i młodzieży, gdzie młodzi podopieczni Fundacji Ocalenie otrzymują kompleksowe wsparcie edukacyjne. Świetlica jest otwarta 5 dni w tygodniu przez 4 godziny dziennie w roku szkolnym, a podczas wakacji odbywają się w niej zajęcia w formule półkolonii. Zajęcia świetlicowe dla dzieci koncentrują się na: pomocy w odrabianiu lekcji, nauce umiejętności społecznych i szkolnych, redukcji deficytów rozwojowych, poszerzaniu wiedzy o świecie oraz nauce języka polskiego i kultury polskiej.

Fundacja Ocalenie

Pomoc dzieciom cudzoziemskim w wieku szkolnym poprzez zapewnienie codziennej dostępności Świetlicy oraz wsparcie działań Centrum Pomocy Cudzoziemcom w Łomży. Wszystkie działania Centrum są bezpłatne i mają na celu pomóc rodzinom cudzoziemskim wyjść z kryzysowej sytuacji i odnaleźć się w obcej rzeczywistości – poradzić sobie w kraju o innym języku, kulturze i obyczajowości, znaleźć pracę i osiągnąć stabilność w codziennym życiu.

Od 1 maja do grudnia 2019 roku.

Rodziny cudzoziemskie mieszkające w Łomży będące pod opieką Centrum Pomocy Cudzoziemcom oraz 17 dzieci uczęszczających do Świetlicy.

Od 1 listopada 2018 roku do 31 grudnia 2019 roku – 199 300  PLN
Od 1 maja 2018 roku do 31 października 2018 – 67 100 PLN